(c) MJvE
Dit jaar -2013- viert Fonds Westland haar 20 jarig jubileum en ôtrakteertö het Westland op iets bijzonders. In iedere kern van gemeente Westland worden moza´ekbanken geplaatst.
Hierbij een tour langs de 11 bankjes.
In Poeldijk staat het bankje aan het begin van de Voorstraat op het pleintje bij het standbeeld van de 'druivenpastoor' Franciscus Verburch.
We beginnen de tour in Ter Heyde. Na wat commotie over de plaats van het bankje -eerst stond het voor de kanonnen en daar was niet iedereen blij mee- staat het moza´ekbankje nu op de hoek van de Pietersonstraat en de Karel Doormanweg voor de Slaperdijk.
Het moza´ekbankje van Monster staat bij het parkeerterrein van het strand Molenslag van Monster en lijkt qua kleur wel wat op het bankje van Ter Heijde.
We vervolgen onze route naar 's-Gravenzande. Aan de Langestraat aldaar vinden we een apart model van het moza´ekbankje. Uniek want dit model zijn we verder niet tegengekomen.
Vanuit 's-Gravenzande richting Heenweg. In Heenweg vinden we het moza´ekbankje in een klein plantsoen tussen de Tulpstraat en de Anjerstraat. Onopvallende plek, maar toch niet onopvallend genoeg want deze is al gesloopt. De moza´ektegels zijn kapot (geslagen ?).
Tja, en waarom?
Het volgende bankje op onze route staat in Maasdijk. Voor de Plus supermarkt aan het Oranjeplein aldaar vinden we bankje met een soort vogels erop. Mooi bankje!
Voor de Nederhof in Honselersdijk vinden we een bankje dat ons een beetje aan Fido Dido doet denken. Grappig!
De volgende moza´ekbank vinden we vooraan in de Hoofdstraat van De Lier. En dit is met recht een moza´ekbank. Verder stelt het niet veel voor. Op naar Honselersdijk!
Het moza´ekbankje van Naaldwijk kostte heel wat moeite. In eerste instantie was het onvindbaar. Wel heel wat van Naaldwijk gezien maar uiteindelijk vonden we het zogenaamde Bruidsbankje verstopt op een grasveldje voor de bibliotheek van Naalwijk aan de St. Martinusstraat.
Facebook
Wijkbeheer
Westland
Kern Ter Heijde
Kern Monster
Kern 's-Gravenzande
Kern Heenweg
Kern Maasdijk
Kern De Lier
Kern Honselersdijk
Kern Naaldwijk
Kern Poeldijk
Kern Kwintsheul
Onder een grote kastanjeboom vinden we het bankje in Kwintsheul. In de Kerkstraat vlakbij de Kastanjehof staat een bankje in een soort van graffiti stijl. Apart
Kern Wateringen
Het laatste bankje op onze route,  nummer 11, staat in de Herenstraat in Wateringen. De figuren op het bankje doen een beetje denken aan het bankje van Maasdijk. Met een beetje fantasie lijkt het een knipoog naar de ooievaar van Den Haag